Egyéb férfiaknak kismama Kriston-módszer nőknek

Perinatális gyász világnapja

Október 15-e a Perinatális gyász és babagyász világnapja, azon családok akik elvesztették magzatukat vagy gyermeküket várandósság alatt, szülés közben vagy röviddel a szülés után. Még mindig hatalmas tabu övezi.

Jogod van bárhogy érezni magad: lehetsz dühös, mérges, csalódott, szomorú, fájhat lelkileg és fizikailag is. Érezheted magad közönbösen, kivülállónak, távolságtartónak, zárkózottnak, de érezhetsz megkönnyebülést is akár. Bármilyen érzéshez jogod van, teljesen mindegy, hogy egy kémiai várandósság szakadt meg, egy előrehaladottabb állapotban állt meg a babád fejlődése vagy egy rendellenesség miatt lett vége a folyamatnak. Nem segít ha nem beszélünk róla! Azt tapasztalom nagyon gyakran, hogy kudarcként élik meg a nők és az egész család is, miközben statisztikailag minden 4. Nő átélte már magzata vagy gyermeke elvesztését. Ez nem a Nő vagy a Férfi hibája, nem kudarc. A tested jól működik és képes jól működni, ne veszítsd el a hited a saját testedben! Ebben segíthet a Kriston Intim Torna is, a rendszeres gyakorlással rájöhetsz, hogy mégis milyen ügyesen működik a tested. A tanfolyamon elhangzó történetek pedig segítenek az érzelmeid felismerésében. Érthető, hogy nehéz erről beszélni(a tanfolyamon sem kell erről beszélni), talán a sok kelletlen tanács és találgatás helyett elég lenne ha meghallgatnánk és elfogadnánk a gyászoló érzelmeit, megéléseit és nem véleményeznénk, hogy másképpen is láthatná.

A régebbi időkben valahogy előfogadottabb volt a halandóság, nem volt tabu a születés és a halál, nem a korházakban történt, tudták, hogy ez mivel jár. Ez nem jelenti azt, hogy nem fájt, nem volt nehéz. Most az az elfogadott, hogy nem beszélünk egy korai várandósságról, mert bármi megtörténhet (pl. az első 3 hónapban), nem beszélünk akkor sem ha “csak” egy kémiai várandósságot vesztettünk el, nem beszélünk arról, hogy fejlődési rendellenesség miatt másképp döntöttünk. Ezek mind nem segítenek a gyász folyamatában. Nehéz teret engedni annak, hogy a másik fél érzéseit ítélet mentesen meghallgassuk, mellette legyünk akkor mikor nagy szüksége van erre, megengedjük neki, hogy bármit gondolhat erről és érezhet ezzel kapcsolatosan.

Ha érintett vagy ebben, nyugodtan kérd szakember segítségét! Nem vagy egyedül ezzel a fájdalommal!

Ha ismerősöd, családtagod, barátnőd érintett ebben, akkor hallgasd meg, kérdezd meg, hogy te tudsz-e bármiben segítségére lenni, maradj mellette, ne bagatelizáld el, ne adj tanácsot, ne vígasztald, hogy majd jobb lesz.

Ajánlott bejegyzések