hüvely inkontinencia intimtorna kismama Kriston-módszer méhsüllyedés nőknek

Babahordozás okosan! Tippek az egészséged megőrzése érdekében

Ezen a héten van a Nemzetközi Babahordozás Hete (International Babywearing Week), ennek alkalmából összegyűjtöttem néhány tippet az alhasad és gátizmod egészségének megőrzése érdekében! A babahordozás egy remek lehetőség a babád számára, hogy mindig veled legyen, de gondolj bele mekkora terhet jelent ez a gátizmaidnak és az alhasi szerveidnek. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell felejteni ezt a lehetőséget, de érdemes arra is odafigyelni, hogy a már amúgy is meggyengült gátizmot ne terheld mégjobban.

Ha teheted figyelj oda ezekre az apróságokra és kevesebb eséllyel alakulhatnak ki altesti tüneteid:

  1. Szülés után hagyd a tested regenerálódni! Teljesen mindegy milyen úton hoztad a világra a babádat, a testednek szüksége van pihenése. Nem hiába hívják ezt gyermekágynak. Érdemes leosztani az otthoni feladatokat és együtt pihenni a babáddal.
  2. Erősítsd meg a gátizmodat mielőtt hozzáfogsz a hordozáshoz! A legjobb az lenne, ha már úgy mennél szülni, hogy felkéSZÜLtél ott is ahol szülni fogsz. Emelett viszont érdemes időt és energiát szánni a gátizom tudatos regenerálására, erre remek lehetőséget biztosít a Kriston Intim Torna. A Kriston Intim Torna egyes gyakorlatait már rögtön a szülés után elkezdheted beépíteni! A gyenge gátizom nem nyújt megfelelő alátámasztást, így a hordozás miatt akár elkezdhetnek süllyedni az alhasi szervek, előfordulhatnak inkontinencia tünetek is.
  3. Ha lehetőséged van, inkább a párod hordozza a babátokat! Ez azért is fontos, mert általában a férfiak gátizma sokkal nagyobb terhelést is elbír, mint egy női gátizom. Ezen felül az apukák is élvezik, hogy gondoskodhatnak a babáról. Minden olyan esetben ahol mindketten ottvagytok (pl.kirándulás, túrázás, séta), nyugodtan ad át ezt a feladatot a párodnak.
  4. Tanuld meg helyesen használni a hordozó eszközöket! – erre sok lehetőség van már Nagyváradon is.
  5. Igyekezz háton hordozni! A háton hordozás sokkal jobb az altestednek! Sok anyukától hallottam, hogy nem szívesen teszik a babájukat hátra, mert nem látják, de ez nem azt jelenti, hogy nem is érzik. A hátadon is érzed a babád minden egyes rezdülését. Némi gyakorlat kérdése, hogy könnyedén a hátadra tud kötni a babádat. Előre formált hordozóval ez egy kicsivel egyszerűbb feladat.
  6. Korlátozd a babahordozás idejét! Figyelj oda, hogy mit jelez a tested, ugyanis az pontosan jelzi, hogy mennyi az elég a babahordozásból. Ha túlterheljük magunkat, akkor annak akár rossz vége is lehet.
  7. Kérj segítséget! Sok anyuka marad egyedül a mindennapi feladatok ellátásával, ezért magára köti a babáját, hogy legalább haladjon az otthoni teendőivel. Kérj bátran segítséget a mindennapi teendőkben, nem kell mindent egyedül neked megoldanod! Sokszor fontosabb az, hogy kipihent légy, mint az, hogy épp rend van a lakásban! Figyelj magadra is!
  8. Ha elaludt, akkor próbáld meg letenni és nem cipelni! Tudom, hogy nem kis feladat elaltatni egy babát, de gondolj a saját testedre is. Vannak olyan tehnikák, amelyekkel szinte zökkenőmentesen leheteheted a babádat miután elaludt a hordozóban.
  9. Ha már elég nagy hozzá, tedd le és hagyd, hogy ő fedezze fel a világot! Ez nem egy egyszerű feladat, de ha már kúszik, mászik, akkor nyugodtan hagyd, hogy fejlődjön a mozgása.
  10. Kerüld a babahordozás közbeni tornát! (pl. tánc, ugrálás, lábkitörés stb.) Lehet, hogy jót tesz a mozgás, de a gátizmod ennek annyira nem örül. Kialakulhatnak altesti süllyedések, visszértágulatok, inkontinencia stb. Próbáld másképp beépíteni a mozgást a mindennapokba.

A babahordozás nagyszerű lehetőség, de rettentően megterheli az edzetlen gátizmot és az alhasi szerveidet! Figyelj a tested jelzéseire! Tedd magadat is előtérbe! Tanuld meg, hogyan tudod erősíteni a gátizmod! Gyere el egy Kriston Intim Tornára!

Ajánlott bejegyzések