intimtorna Kriston-módszer menstruáció nőknek

A menstruáció mint egy jelzőrendszer

A menstruáció, vagyis a menstruációs ciklus során fellépő vérzés a női reproduktív rendszer normális és természetes folyamata. Azonban sok nő tapasztalhat fájdalmat és kényelmetlenséget a menstruáció ideje alatt, amit menstruációs fájdalomnak vagy dysmenorrhoeának neveznek. A menstruációs fájdalom okai sokrétűek lehetnek.

A menstruációt még mindig elég nagy tabu övezi körül, sokszor nem beszélnek róla a nők még egymás között sem, pedig ha kiszámoljuk hány éven keresztül hány napot vagyunk ebben az életszakaszban, akkor igencsak meglepődnénk. Még manapság is vannak olyan lányok akik semmilyen információval nem rendelkeznek az első menstruációig, csak amikor először megjön. De gondoljunk csak arra, hogyan hívjuk: megjött, havi baj, piros betűs napok stb, egyik sem arról szól, hogy egy egészségesen funkcionáló női test része a menstruáció.

A menstruáció olyan mint egy jelzőrendszer, jelez a test ha valami gond van, egy menstruációs görccsel, egy rendszertelen menstruációval, egy túl hosszúra nyúlt menstruációval, egy kimaradással. Figyelted már valaha, hogy egy fontos esemény előtt akár hetekig késik, vagy nagyobb stressz hatására akár le is áll az egész folyamat? A rendszertelen menstruáció is jelez, hogy lehet nem állunk épp készen az anyaságra, a túl kevés menstruáció pedig meggátolja a lehetőségét a beágyazásnak, a túl hosszú menstruáció pedig azt is jelezheti, hogy épp szeretnénk kihúzni magunkat valami elöl, esetleg a sze_x_uális aktustól szeretnénk elmenekülni.

Egyes orvosok szerint nincs is szüksége a nőnek erre a ciklikusságra, azt is szokták javasolni, hogy gyógyszeres készítményekkel akár teljesen leállíthatják a folyamatot. A saját személyes véleményem, hogy ez teljesen ellentmond a természetes működésünknek. A Kriston Intim Torna trénerképzés záródolgozatomban a fogamzásgátló módszerek testi és lelki hatásait mértem fel a nőknél és nagyon izgalmas eredményeket kaptam arra vonatkozóan, hogy mit tapasztaltak azok a nők akik nem menstruáltak (erről egy későbbi bejegyzésben olvashatsz).

A Kriston Intim Torna tanfolyamokon foglalkozunk a menstruációs egészséggel és a torna is nagyon jó hatással van a ciklusra: a Kriston Intim Tornán résztvevők 86%-nak pozitív irányba változik a viszonya a menstruációval, a görcsre panaszkodó résztvevők a következő hónapban 47%-ban már nem észlelnek fájdalmat.

*inspirációként az intimtorna.hu weboldalt használtam

Ajánlott bejegyzések