AZ INTIMTORNA KIFEJEZÉS TÖRTÉNETE

Az intimtorna kifejezés, melyet Kriston Andrea még munkájának kezdetekor talált ki és sem magyarul, sem más nyelven nem létezett, azóta elválaszthatatlanul összeforrt tevékenységével. Azonban ahogy népszerűsége és elfogadottsága mind szakmai, mind laikus körökben nőtt, úgy kezdték el mások is használni ezt a kifejezést a saját tornájukat népszerűsítse érdekében. Míg a Kriston-módszer 1986 óta fejlődik és garantálja az orvosilag bizonyított, pozitív hatás elérését, addig ez a többi tornáról gyakran nem mondható el, ami kockázatos, hiszen a gátra ható mozgás komoly károkat is okozhat, ha az nem megfelelően kerül oktatásra, illetve végezve. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyszerű szóbeli vagy írásbeli instrukció a gátizmok tornáztatására nem elegendő, ugyanis a nők 30%-a nem tudja utasításra összehúzni a medencealapi izmait, 25% pedig a rosszul végzett erőlködéssel inkontinenciát idéz elő. (Robert & Ross, 2006)

A Kriston-módszer hatékonysága

A Kriston-módszer hatékonyságát műszeres, kórházi, klinikai vizsgálatok, felmérések bizonyítják. Kriston Andrea tréningjei, nőknek, férfiaknak, pedagógusoknak írt könyvei, szakorvosi konferenciákon, médiában adott interjúi, előadásai tették népszerűvé. Műszeres méréseivel meggyőzte módszere eredményességéről a magyar szakorvosokat. Miután az intimtorna kifejezés széles körben elterjedt és emiatt a korábbi névoltalom eltörlésre került, a sok más gátizom tornától való megkülönböztetés céljából, az érdeklődők egészségét szem előtt tartva került kiegészítésre a módszer neve Kriston Intim Tornává, hogy ezzel segítse az eligazodást a gátizomtornák között.

A Kriston Trénerek által tanított Kriston-módszer garantált. Minden Kriston Tréner egy 390 órás alapképzést végez el, mely tudást az éves továbbképzések és rendszeresen kötelező vizsgamegújítások fejlesztenek és tartanak naprakészen. Az alapképzésben szakorvosoktól és Kriston Andreától tanulnak a Trénerek perineológiai szemléletű anatómiát, élettant, kórélettant, módszertant és pszichoszomatikát. A vizsgák teljesítésének minimum szintje 95%, hogy a hallgatók biztosan megbízhassanak bárkiben, aki Kriston Trénerként működik.
Kriston Andrea
A Kriston-módszer megalkotója

A szakorvosi támogatottság ellenére a Magyar Gyógytornászok Társasága visszautasította a módszer OEP által támogatott, Kriston Andrea által számukra kidolgozott ingyenes formáját. Ennek ellenére a népszerűvé vált intimtorna nevet azonban a módszer elsajátítása nélkül szerették volna használni. A Társaság így a névoltalom eltörlését kezdeményezte és elsőkörben sikerrel is járt. Később egy reprezentatív közvélemény kutatás következményeként, mely igazolta, hogy a lakosság nagyrésze Kriston Andrea tevékenységéhez köti az intimtorna kifejlesztését, a Nemzeti Tulajdon Szellemi Hivatala visszaállította a névoltalmat számára azzal a céllal, hogy védje a magyar származású Kriston-módszert, illetve a felhasználókat. Nem sokkal ezután egy gyógytornász vezette csoport ismét a névoltalom törlését kezdeményezte, mely eljárás részükről jelenleg sikerrel zárult. Kriston Andrea hazai, szakmai elsőbbsége, kifejlesztési tevékenysége hozzáértő körökben nem vitatott. Cikkei, könyvei vitathatatlanul bizonyítékot szolgáltattak a Nemzeti Tulajdon Szellemi Hivatal számára.

A névoltalom eltörlésének az lett a következménye, hogy már bárki, bármit oktathat intimtorna név alatt, olyanok is, akik azt soha nem tanulták, hiszen az intimtorna nem része a jógának, a gyógytornának és egyéb mozgásfajtának. Az ilyen tanfolyamok miatt csalódott, kétségbeesett hallgatókkal találkozunk, akik kifejlődött aranyérrel, műtéti súlyosságúvá vált hólyagsérvvel, felerősödött herevéna tágulattal, görcsössé vált medencefenéki izommal, elmaradt regeneráció, vagy helytelenül végzett szülésre felkészítés után érkeznek hozzánk.

Hivatkozás: www.intimtorna.hu