hüvely intimtorna kismama Kriston-módszer nőknek

Milyen az egészséges hüvelyváladék?

egy nő mangót tart

Serdülőkorunktól kezdődően, az ösztrogén hatására minden nap észlelhetővé válik a hüvelyváladék vagy másnéven “folyás”. Ez mennyiségben nagyon eltérő lehet a ciklus különböző fázisaiban és természetesen egyénenként is változik a mennyisége, milyensége.

A hüvelyben nincsenek mirigyek, a váladék egy részét a méhszáj adja, másik része pedig átszivárog a hüvelyfalon valamint a hüvelynyílásnál megtalálhatóak a Bartholin mirigyek (férfiaknál a Cowper mirigy megfelelője-amely az előváladékot termeli, ezáltal kimossa a húgycsövet). Általában naponta fél-egy teáskanálnyi folyás keletkezik melynek állaga eltérő a ciklus különböző fázisaiban, pl. peteérés előtt és alatt nyálkás, szálas tojásfehérje-szerűség.

A folyás egy teljesen normális és szükséges folyamata a női testnek: tisztítja a hüvelyt, savas közeget teremt, amelynek hatására a gombák, baktériumok nem tudnak megtelepedni. A legtöbb kórokozó nem érzi magát jól ebben a savas közelben. A folyás megőrzi az altestünk egészségét, nedvesen tartja a nyálkahártyát. A folyás vagy hüvelyváladék nem valami piszkos dolog amelyet ki kellene mosakodni. Alapjáraton, ha semmilyen egészségügyi problémánk nincs, akkor nem ajánlott a hüvely irrigálása/öblögetése semmilyen szerrel vagy vízzel, illetve a túlzott gyakori erős készítményeket se használjunk intim tájékon. Nagyon sokan mégis gusztustalannak tartják, ez talán a kultúrából is adódik, illetve nem beszélünk erről. Sok nő attól tart, hogy furcsa szaga van, amelyet akár más is megérezhet. A hüvelyváladék szaga a benne lévő tejsav miatt kicsit savanykás szagú, menstruáció előtt és után kicsit másabb. A szemérem tájékon is találhatóak izzadságmirigyek. Természetes, hogy egy hosszú nap végére itt is izzadtak vagyunk. Érdemes odafigyelni a rendes (nem túlzott) higiéniára!

Mi az ami segíthet?

  • Kerüld a szük nadrágokat, részesítsd előnyben a szoknyát vagy a bővebb fazonokat, amelyek jobban szellőznek
  • Kerüld a műszálas bugyikat/alsóneműt, a pamut sokkal jobban szellőzik, itt is fontos a megfelelő méret, ne szorítson semmilyen testhelyzetben
  • Kerüld az állandó keresztbetett lábakat
  • Ha szükségesnek érzed akár napközben is cserélheted az alsóneműt.

A folyás milyensége összefügg az épp aktuális egészségügyi állapotunkkal. Érdemes megfigyelned, hogyan változik egy cikluson belül, illetve felhívhatja a figyelmet különböző hormonális változásokra, mint a peteérésre és akár a fertőzésekre is.

Ha fogamzásgátlót szedsz vagy bármilyen hormonális készítményt, akkor a folyás mennyisége és állaga is változhat, illetve abban az esetben is ha várandós vagy. Bármilyen rendellenességet tapasztalsz érdemes orvoshoz fordulni!

A Kriston Intim Torna rendszeres gyakorlásának hatására, a hallgatók azt szokták tapasztalni, hogy teljesen megszűnik vagy jelentősen csökken a hüvelyszárazság. Az erős és feszes hüvelybe kevesebbszer kerül be víz vagy levegő, így kevesebb kórokozó kerül be.

Az aktuális tanfolyamokról itt tudsz többett olvasni!

Forrás: Nina Brochmann, Ellen Stokken Dahl: A csoda odalent, Minden amit a női szervről tudni akarsz, és amit tudnod kell, CSER Kiadó, 2019

Ajánlott bejegyzések